Koszyk do chleba jest nieodzownym akcesorium w zaopatrzeniu każdego profesjonalnego piekarza i pasjonata amatora tworzenia wypieków. To proste lecz funkcjonalne akcesorium sprawia, że przygotowanie i przechowywanie chleba w prawidłowych warunkach jest o wiele prostsze. Koszyk jest niezbędny do prawidłowego wyrastania i może być niezwykle przydatny do eksponowania pieczywa.
Zastosowanie koszy do chleba w przygotowaniu ciasta
Dlaczego kosz do chleba jest konieczny na etapie wyrastania? Ciasto wyrastające w zwykłym naczyniu z niesprawdzonego tworzywa sztucznego może zdeformować się już przed pieczeniem, a efekt będzie mało estetyczny. Zauważysz to od razu po przeniesieniu ciasta do formy, ponieważ zacznie ono „rozlewać” się, a po wyjęciu z pieca pieczywo będzie oklapnięte i nadmiernie zbite. Dzięki wyrastaniu w koszyku uzyskujemy puszysty chleb o prawidłowej wysokości bochenka – na szczególną uwagę zasługują więc kosze do chleba z wikliny i kosze rattanowe.
Oprócz drewnianego kosza do chleba możemy także zdecydować się na wersję plastikową od zaufanego sprzedawcy, która jest wykorzystywana przez piekarzy na etapie garowania ciasta. Kosze do chleba z plastiku wysokiej jakości są wytrzymałe i odporne na zużycie. Warto dobrać do nich bawełniany pokrowiec z brzegami obszytymi gumką.
Koszyki plastikowe są dostępne w różnych kształtach, w tym klasycznym okrągłym i prostokątnym. Wysokiej jakości tworzywo sztuczne wykorzystane do ich produkcji nie spowoduje „rozlewania” się ciasta, za to gwarantuje prawidłową cyrkulację powietrza, niezbędną do dobrego wyrastania ciasta. Nie musisz także martwić się o kwestię higieny, odpowiednia struktura i wysokiej jakości tworzywo zabezpieczają przed gromadzeniem się wilgoci.
Jak wybrać odpowiedni kosz do wyrastania? Weź pod uwagę jego gabaryty: kształt, szerokość i głębokość. Innego kosza potrzebuje osoba wypiekająca chleb wyłącznie dla siebie, a inny kosz będzie niezbędny do wypiekania chleba dla wieloosobowej rodziny.
Przechowywanie pieczywa w koszu do chleba
Koszyk jest odpowiedni do przechowywania pieczywa z uwagi na te same właściwości, które miały znaczenie przy wyrastaniu ciasta. Jest to higieniczny sposób, dzięki któremu chleb nie spleśnieje przedwcześnie ani nie stanie się zbyt czerstwy.
Koszyki będą doskonałym dodatkiem na ladzie piekarni lub cukierni. Szczególnie drewniane kosze są estetyczne i stylowe, ich retro wygląd świetnie sprawdza się jako element wystroju wnętrz. Jednocześnie odpowiednio dobrany kosz będzie wystarczająco pojemny, aby pomieścić większą liczbę bochenków bądź bułek czy słodkich wypieków. Ciekawą propozycją są kosze wystawowe ze specjalnym, porcelanowym wkładem. Mogą być doskonałe do serwowania dodatków takich jak kremy do deserów w cukierni lub kawiarni.
Polecamy również kasty drewniane, odpowiednie nie tylko do garowania i przewracania bułek, ale również do ich prawidłowego przechowywania. Tkaniny kasty możesz wymieniać zależnie od potrzeb.