Do czego używa się oleju kokosowego?

0
83
olej kokosowy

Tłuszcz to nośnik smaku. Trudno zatem wyobrazić sobie bez niego gotowanie. Istnieją jednak produkty zdrowe i bardzo wartościowe oraz te, które prowadzą nas bezpośrednio do miażdżycy i innych groźnych chorób. Jak zatem wybrać ten najlepszy? Rozwiązaniem problemu może być olej kokosowy ekologiczny.

Olej kokosowy to tłuszcz doskonały?

Wiele osób uważa olej kokosowy ekologiczny za tłuszcz doskonały. Podobno na wyspach Pacyfiku określany jest nawet mianem lekarstwa na wszystko. Trudno z tym polemizować. Produkt ten zawiera bowiem szereg unikalnych właściwości. Swoje niezliczone zalety zawdzięcza przede wszystkim średniołańcuchowym kwasom tłuszczowym – w skrócie MCT. One stanowią największą część kwasów tłuszczowych, znajdujących się w tym oleju. Dlaczego są wyjątkowe? Do ich wchłonięcia nie są potrzebne enzymy, takie jak żółć oraz lipaza. Dzięki temu przenikają bezpośrednio z przewodu pokarmowego do naczyń krwionośnych wątroby. Zwalniają też perystaltykę jelit, przez co wydłużają czas przebywania pokarmu w przewodzie pokarmowym, co powoduje zwiększenie wchłaniania poszczególnych składników odżywczych.

Co jeszcze znajdziemy w oleju kokosowym?

Olej kokosowy ekologiczny jest jednak cenny nie tylko z uwagi na średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Zawiera on również kwas laurynowy oraz karylowy, które działają przeciwwirusowo, antybakteryjnie i antygrzybiczo. Pomagają one w walce z drobnoustrojami i bakteriami. To zatem nieocenione składniki w dobie pandemii koronawirusa oraz wszelkich, sezonowych przeziębień. W oleju kokosowym można też znaleźć antyoksydanty, które zmniejszają stany zapalne, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Właśnie z tego powodu olej kokosowy ekologiczny używany jest nie tylko w kuchni, ale również w kosmetologii. To naprawdę uniwersalny produkt. Można go traktować jako odżywkę do włosów, a take jako olejek nawilżający do ciała.

Jak wykorzystać ekologiczny olej kokosowy?

Olej kokosowy ekologiczny to idealny produkt do gotowania. Można go dodawać do zup, shake’ów i koktajli. Doskonale się również na nim smaży, ponieważ zawarte w nim nasycone kwasy tłuszczowe są odporne na utlenianie i wysoką temperaturę. W procesie smażenia nie traci zatem swoich, niezwykle cennych, prozdrowotnych właściwości. Oczywiście należy jednak wybierać wyłącznie olej kokosowy ekologiczny z zaufanego źródła. Godne polecenia są w szczególności produkty tłoczone na zimno oraz niefiltrowane. Taki olej kokosowy dostępny jest między innymi w sklepie internetowym Foodsbyann.com.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here