Jakie oleje naturalne są najzdrowsze? Oleje prozdrowotne, które warto mieć w domu — lista

0
102
oleje naturalne

Oleje roślinne to bogactwo witamin i kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3. Są one bardzo zdrowe i smaczne, a kilka łyżeczek tłoczonego na zimno oleju dostarczy Twojemu organizmowi cennych składników odżywczych. Poniżej wymieniamy kilka rodzajów, które każdy powinien mieć w swojej kuchni.

Olej z czarnuszki

Jednym z najzdrowszych olejów, jest ten pozyskany z czarnuszki. To substancja pełna wszystkiego, co dobre – kwasów tłuszczowych, fosfolipidów, flawonoidów i witamin – A, D i E. Posiada również wiele minerałów, takich jak żelazo, wapń, potas i cynk. Olej z czarnuszki, tak jak wiele innych olejów tłoczonych na zimno, kupisz na https://spichlerz-zdrowia.pl/category/oleje-naturalne-tloczone-na-zimno. Warto zaznaczyć, że tego typu olej wpływa na podniesienie odporności, obniża poziom cukru we krwi i poprawia trawienie. Ma także działanie przeciwalergiczne i pomaga w walce z pasożytami. To zdecydowanie jeden z najzdrowszych olejów roślinnych, który jest dodatkowo bardzo smaczny.

Naturalny olej lniany

W Polsce bardzo popularny jest olej lniany, który nazywany jest często „oliwą kaszubską”. Ten pozyskiwany z nasion lnu zwyczajnego płyn ma bardzo przyjemny smak i złocisty kolor. To bardzo cenne źródło kwasów omega-6 i omega-3, a także witamin z grupy A, C, E, oraz B, co sprawia, że jest doskonałym uzupełnieniem diety wegetariańskiej. Olej lniany ma właściwości antyoksydacyjne, wspomaga także trawienie i obniża poziom złego cholesterolu we krwi.

Olej z ostropestu

Jeśli masz problemy z wątrobą, lekarz na pewno zaleci ci olej z ostropestu. Ma on właściwości oczyszczające i chroniące ten organ, usprawnia także jego pracę i wydzielanie odpowiednich enzymów, stąd też on polecany w kuracji antyalkoholowej. Olej z ostropestu działa również przeciwzapalnie i antyutleniająco, dlatego też jest często stosowany pomocniczo przy leczeniu chorób skóry.

Zdrowy olej sezamowy

Jeśli lubisz kuchnię japońską i koreańską, z pewnością znasz dobrze delikatny, lekko słodkawy, a jednocześnie wytrawny zapach oleju sezamowego. Ten specyfik, oprócz tego, że jest niezwykle smaczny i aromatyczny, posiada też wachlarz różnego rodzaju właściwości. Przede wszystkim, dzięki dużej ilości przeciwutleniaczy, zawartych w sezamolu i sezamolinie, doskonale wpływa na pracę serca oraz układu nerwowego (tutaj kłaniają się głównie witaminy z grupy B). W swoim składzie olej ten zawiera także witaminy K i E, oraz minerały: wapń, cynk, magnez i żelazo.

Olej rzepakowy

Olej rzepakowy to jeden z najpopularniejszych specyfików, stosowanych w Polsce. Bardzo często używa się go do smażenia, dlatego też jest on produkowany masowo. Warto jednak kupować go ze sprawdzonych źródeł, najlepiej z gospodarstw ekologicznych. Oczywiście olej rzepakowy do smażenia nie może być tłoczony na zimno – ten rodzaj stosujemy do sałatek czy innych dodatków, które nie podlegają obróbce cieplnej. Olej rzepakowy bogaty jest beta-karoten oraz witaminy E i K. Sprawdzi się on między innymi w profilaktyce miażdżycy, a także regulacji ciśnienia i poziomu cukru we krwi. Ponadto podniesie odporność i poprawi koncentrację.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here