Każdej jesieni i wiosny temat wzmacniania odporności wraca jak bumerang. Doskonale zdajemy sobie sprawę, że wystarczy kilka chłodniejszych dni, a wokół nas zaczyna chorować coraz więcej osób. Jak uniknąć przeziębienia? Zanim pobiegniesz do apteki po suplement na odporność, wypróbuj naturalną alternatywę w postaci zdrowych soków.
Czy soki warzywne są zdrowe?
Tak, soki warzywne są zdrowe i bogate w wiele cennych składników odżywczych. W szczególności poleca się soki wielowarzywne, które mogą mieć korzystny wpływ na poziom glukozy we krwi poprzez zawartość pektyn, które zapobiegają gwałtownym skokom jej poziomu. Ponadto soki z warzyw są bogate w wiele witamin i składników mineralnych, takich jak:
- żelazo,
- potas,
- magnez,
- fosfor,
- sód,
- wapń,
- miedź,
- cynk,
- mangan,
- karoten,
- witaminy A, B1, B2, B6, C, D, E, K, PP.
Warto zauważyć, że niektóre z nich mają wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, ale również wygląd zewnętrzny. Przykładem może być sok z marchwi, który jest szczególnie korzystny dla skóry, ponieważ zawiera witaminy i składniki mineralne, które pomagają nawilżać skórę od wewnątrz i zapobiegać jej wysuszaniu.
Jednakże należy pamiętać, że soki z warzyw zawierają mniej błonnika niż surowe warzywa, co może wpłynąć na wartość odżywczą i trawienie. Dlatego, nie powinno się całkowicie zastępować spożycia surowych warzyw sokami, ale traktować je jako uzupełnienie codziennej, zbilansowanej diety.
Soki wzmacniające organizm
Ilość rodzajów soków warzywny jest wręcz niezliczona. W ich skład może wchodzić zarówno jedno warzywo, jak i kilkanaście. Stąd też nie da się podać konkretnej liczby wariantów soków.
Jeśli chodzi o soki wzmacniające organizm, istnieje wiele opcji, które mogą mieć pozytywny wpływ na układ odpornościowy i poprawić ogólny stan zdrowia. Ważną zasadą jest, aby spożywać napoje ze świeżo wyciskanych warzyw – chwilę po wyciśnięciu lub pasteryzowane. Wśród soków warzywnych, które mają szczególne właściwości wzmacniające układ odpornościowy, można wymienić sok z marchwi, który jest bogaty w witaminę A – pomaga ona wzmocnić układ odpornościowy i poprawić wzrok. Sok z ogórków, z kolei, zawiera dużo wody, składników mineralnych, a także witaminy A, C, K, magnez, żelazo i kwas foliowy. Ponadto warto wyróżnić również sok z buraków oraz czarnej rzepy.
Podsumowując, nasz układ odpornościowy potrzebuje niemałego wsparcia. Warto zawczasu pomyśleć o jego poprawie. Regularnie spożywanie soków z warzyw, pomoże nam uniknąć wielu infekcji oraz poprawi nasze codzienne samopoczucie.